Home

Over Medcasters

onze nieuwsbrief

Columns

Registratieformulier

Gastenboek

Links
Voor wie gezondheid ernstig neemt
Home


 

De gebeurtenissen van de voorbije dagen markeren het begin van een nieuwe machtsverhouding in de volksgezondheid: het is niet langer achter gesloten deuren dat bedisseld wordt wat elke burger van dit land, elke zorgconsument dus aangaat. De Soliris-affaire heeft heel wat minder fraaie kantjes maar heeft er in elk geval voor gezorgd dat er nu ook in ons land zoiets op gang komt dat patient empowerment heet. De onaantastbare experten van het CTG zullen  vanaf nu rekening moeten houden met de patiënten. De politiek kan zijn schijnheiligheid niet langer ophouden. De patiënten hebben immers begrepen hoe je het systeem naar je hand kan zetten.

Dit is niet meer noch minder dan wat de Europese Commissie wil, namelijk dat de patiënt bij de besluitvorming in de gezondheidszorg betrokken wordt. Dat is ook het uitgangspunt van Medcasters: patiënten hebben net als hun artsen en andere zorgverstrekkers recht op de juiste en meest recente informatie.  Geen informatie die gecontroleerd wordt of eerst dient voorgelegd aan het Riziv, het kabinet of een of andere corporatie. Geen dictaten en communiqués van ziekenfondsen en hun afgeleiden. Maar journalistiek gecheckte en gewogen informatie uit eerste hand. Zonder romantiek, zonder goede raad, zonder politieke correctheid.

Medcasters wordt ook een vrijplaats voor fundamentele kritiek: op het bestel, op de academie en op de zorgverzekeraars en op belangengroepen. 

Medcasters, voor wie gezondheid ernstig neemt.

Marc van Impe
7 mei 2013

© Medcasters 2013

 


Home
Over Medcasters
onze nieuwsbrief
Columns
Registratieformulier
Gastenboek
Links